Kurczak z pieczonymi warzywami w mascarpone
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Delight your favourite company with fried vegetables and melted mascarpone, seasoned with Mediterranean herbs and a dash of sugar and with grilled chicken fillet.

Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w paski, cukinię na pół, a następnie w paski. Warzywa układamy w naczyniu do pieczenia, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, oliwę z oliwek i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i posypujemy Vegetą Śródziemnomorską, mieszamy z cukrem, solą i pieprzem. Na warzywach układamy oliwki oraz pomidory pokrojone w plastry i wkładamy wszystko ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut. W tym czasie doprawiamy filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni grillowej, aż uzyskają złoty kolor. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy, aż serek się rozpuści i zrobi się sos.
Sposób podawania: Warzywa posypujemy natką pietruszki i podajemy z puree ziemniaczanym lub ugotowanym makaronem.
Rada: Zamiast pomidorów można dodać pomidory krojone klasyczne Podravka. W przepisie doskonale sprawdzi się makaron kolanka lub muszelki 100% durum Podravka.