Letnia patelnia

Fried veal scallops with zucchini and pepper cut into strips, and leek rings with tomatoes make a sumptuous combination of tasty veggies in an imaginative presentation which blended with white wine will make a perfect evening meal.

  • 45 min
Letnia patelnia

Składniki

  • 400 g makaronu penne Podravka
  • 400 g piersi kurczaka
  • 50 ml białego wina
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka Vegety Natur W Smak do ziołowego kurczaka
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
  • 75 g pora
  • 150 g papryki czerwonej
  • 150 g cukinii
  • 100 g marchwi
  • 80 g cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
  2. Piersi kurczaka kroimy w małe paski i doprawiamy Vegetą Natur W Smak. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso.
  3. Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojona w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
  4. Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojona w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Warzywa podlewamy winem, dodajemy sól, pieprz, Vegetę i pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
  6. Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.

Rada: W daniu doskonale sprawdzą się także inne kształty makaronu, np. świderki lub kolanka.