Pieczone, chrupiące ziemniaki
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Nic nie smakuje tak dobrze jak chrupiące, pieczone ziemniaki prosto z piekarnika - to tradycyjne danie w najlepszym wydaniu.
Sposób przygotowania
Ziemniaki pokroić na ćwiartki i lekko osuszyć. Przygotować duży arkusz papieru do pieczenia, ułożyć na nim ziemniaki i polać je olejem. Na ziemniakach ułożyć plastry boczku i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 ° C. Piec około 45 minut, aż staną się złote i chrupiące. Ziemniaki posypać przyprawą Vegetą do dań z ziemniaków, posypać posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaki mogą być dodatkiem do dania głównego, idealnie smakują z mięsem.
Rada: Potrawę możesz też przygotować z pokrojonych na cienko plasterków ziemniaków, będą jeszcze bardziej chrupiące. Czas pieczenia można skrócić wstępnie podgotowując ziemniaki. Wchłoną one wtedy mniej tłuszczu podczas pieczenia i danie będzie lżejsze.