Pieczony filet z kurczaka z warzywami
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Pieczony filet z kurczaka z pomidorami i serem ricotta podawany z warzywami na tosty ucieszy każdego smakosza dań z drobiu.

Sposób przygotowania
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek i smażyć lekko posolone filety kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filety zdjąć z patelni i odłożyć. Wlać na paletnie pozostałą oliwę, drobno posiekaną cebulą i paprykę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojonego bakłażana. Smażyć przez minutę, na koniec dodać krojone pomidory Podravka, pieprz, doprawić Vegetą i gotować przez dwie minuty. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego (ok 20x20 cm), filety z kurczaka umieścić na wierzchu lekko wcisnąć je w masę warzywną. Posypać serem ricotta i piec przez 15 minut w temperaturze 200 ° C. Filety z warzywami podawać na ciepło z pieczywem lub układać na grzankach.
Rada: Krojąc filety na plasterki przed smażeniem szybciej przygotujemy potrawę a nieduże plasterki kurczaka będą ładnie prezentować się na grzankach.