Filety z kozim serem

Pileća prsa oblikovana u džepiće, napunjena smjesom od sira, zelenog dijela mladog luka, peršina i origana u kombinaciji s bijelim vinom poslužite s tjesteninom i uživajte.

  • 45 min
Filety z kozim serem

Składniki

  • 50 g sera koziego
  • 1 łyżka posiekanej dymki młodej cebuli
  • 1-2 łyżki miodu lipowego Podravka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki Papryki w musztardzie Podravka
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • Vegeta Natur W smak do grilla
  • 600 g filetów z kurczaka

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy. Ser kozi mieszamy z dymką. Każdy kotlet smarujemy 1-2 łyżeczkami sera koziego, zawijamy i spinamy wykałaczkami.
  2. Nadziane kotlety smarujemy miodem, posypujemy Vegetą Natur W Smak do grilla i układamy na rozgrzanym ruszcie, uprzednio posmarowanym oliwą. Mięso pieczemy 5-7 minut z każdej strony.
  3. Warzywa oczyszczamy, a następnie paprykę kroimy w ósemki, większe pieczarki na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Warzywa grillujemy na ruszcie.
  4. Upieczone mięso podajemy z grillowanymi warzywami i Papryką w musztardzie Podravka.

Sposób podawania: Kad je meso gotovo, lagano ga narežite da se ne raspadne i poslužite s tjesteninom i povrćem.

Rada: Do przygotowania tego dania można użyć dodatkowo twardego sera koziego. W tym przypadku, ser uprzednio należy zetrzeć na tarce. Miód najlepiej podgrzać tuż przed nałożeniem na mięso.