Piersi kaczki
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Rozkoszuj się wyjątkowym smakiem piersi z kaczki z owocem granatu, orzeszkami pinii i rodzynkami.
Sposób przygotowania
Olej rozgrzać na patelni i dusić piersi kaczki. Przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać jedną łyżka Vegety, dodać około 150-200 ml wody, przykryć folią aluminiową i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C około 40 minut. Rodzynki namoczyć w brandy. Upieczoną pierś z kaczki pokroić na plastry. Połączyć oliwę z octem balsamicznym i odrobiną soli. Pokrojoną pierś z kaczki ułożyć na talerzu, przybrać rukolą, posypać prażonymi orzeszkami pinii, rodzynkami i nasionami granatu. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i octem balsamicznym, podawać.
Sposób podawania: Poslužite nakapano mješavinom maslinova ulja i balzamičnog octa.
Rada: Aby kaczka nie przywarła do patelni posmaruj filety wcześniej oliwą i smaż na mocno rozgrzanej patelni.