Grillowane pałki kurczaka w cytrynowej marynacie

  • 40 min
Grillowane pałki kurczaka w cytrynowej marynacie

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 5 pałek kurczaka
  • świeża melisa
  • Ajvar ostry Podravka
  • 1½ łyżki Vegety do złocistego kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pałki kurczaka umyć i osuszyć.
  2. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, Vegetę do złocistego kurczaka, startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny.
  3. Umieścić mięso w marynacie i wstawić na ok godzinę do lodówki, (pamiętając aby wyjąc je pół godziny przed pieczeniem).
  4. Mięso grillować ok. 30 minut na średnio rozgrzanym palenisku.
  5. Gotowe pałki kurczaka posypać posiekaną melisą. Podawać z pastą warzywną Ajvar Podravka.

Sposób podawania: Grillowane pałki kurczaka serwuj z sezonową sałatką, idealnym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.

Rada: Pałki kurczaka można również przygotować w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C – wystarczy wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.