Pulpeciki
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Słynne w krajach nordyjskich pulpeciki, różnią się między sobą zależnie od regionu. W Finlandii, skąd pochodzi ten przepis, nazywają się Lihapullat, a w Szwecji Köttbulla. Finlandczycy proponują aby pulpeciki podawać z puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami.
Sposób przygotowania
Bułkę tartą wymieszać z wodą i śmietaną, odstawić na około 10 minut. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę, trochę ostudzić i wraz z zielem angielskim, białym pieprzem, Vegetą, jajkiem i bułką tartą dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony.
Sposób podawania: Smażone pulpeciki podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką z tartej marchewki.
Rada: Mięsne pulpeciki należy uformować wilgotnymi rękoma.