Nadziewane cukinie
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Turecka kuchnia wykorzystuje wszelkie przyprawy w niesamowity sposób, dlatego proponujemy przygotować to, często serwowane w Turcji, danie i rozsmakować się w jego orientalnych aromatach.
Sposób przygotowania
Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką i posolić. Następnie przygotować farsz: krótko podsmażyć mięso na 2 łyżkach oleju, aby zmieniło kolor, dodać tartą cebulę, pokrojone pomidory i wszystko razem krótko dusić. Dodać wcześniej namoczony w gorącej wodzie ryż, drobno pokrojoną pietruszkę, koperek, miętę, zgnieciony czosnek, pieprz, kilka kropelek Tabasco, wydrążone części cukinii i Vegetę. Farszem wypełnić cukinie i na każdą położyć plasterek pomidora. Następnie wszystkie zalać mieszanką solonej wody z 2 łyżkami oleju, przykryć folią i piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Sposób podawania: Według tureckiego zwyczaju cukinie należy podawać z wymieszanym z czosnkiem jogurtem naturalnym albo kefirem.