Symfonia dalmatyńska

Sea fish, Mediterranean herbs, tomatoes and wine make a perfect formula for a Mediterranean dish, and combined with yellow corn grits they create an irresistible blend of sea and mainland all on one plate.

  • 35 min
Symfonia dalmatyńska

Składniki

  • 4 filety z dorsza (ok. 600 g)

cebula (80 g)

  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • Sól
  • 1 puszka pomidorów krojonych Podravka (400 g)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 100 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki oleju

Składniki na polentę

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 800 ml wody
  • 20 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  2. Następnie podsmażamy cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory krojone Podravka i posiekane kapary. Zalewamy winem i doprawiamy Vegetą Śródziemnomorską. Wszystko dusimy przez kilka minut. Do sosu dodajemy rybę i krótko dusimy.
  3. Przygotowanie polenty: do osolonego wrzątku wrzucamy masło i powoli wsypujemy mąkę kukurydziana. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Rybę w sosie podajemy z polentą i posypujemy kaparami.

Sposób podawania: Serve the fish and sauce with polenta.

Rada: W daniu doskonale sprawdzą się również pomidory krojone Podravka z dodtkami, np. z bazylią i oregano lub z oliwą i czosnkiem. Danią nabiorą dodatkowo intensywniejszego smaku i aromatu.