Symfonia dalmatyńska
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Sea fish, Mediterranean herbs, tomatoes and wine make a perfect formula for a Mediterranean dish, and combined with yellow corn grits they create an irresistible blend of sea and mainland all on one plate.
Sposób przygotowania
Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Następnie podsmażamy cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory krojone Podravka i posiekane kapary. Zalewamy winem i doprawiamy Vegetą Śródziemnomorską. Wszystko dusimy przez kilka minut. Do sosu dodajemy rybę i krótko dusimy. Przygotowanie polenty: do osolonego wrzątku wrzucamy masło i powoli wsypujemy mąkę kukurydziana. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Rybę w sosie podajemy z polentą i posypujemy kaparami.
Sposób podawania: Serve the fish and sauce with polenta.
Rada: W daniu doskonale sprawdzą się również pomidory krojone Podravka z dodtkami, np. z bazylią i oregano lub z oliwą i czosnkiem. Danią nabiorą dodatkowo intensywniejszego smaku i aromatu.