Dorada z ziemniakami i cebulą
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Ryby z grilla z rozmarynem na oliwie z oliwek, podawane z gotowanymi ziemniakami to klasyka stylu kuchni śródziemnomorskiej.
Sposób przygotowania
Połączyć jedną łyżkę Vegety z oliwą z oliwek i wymieszać. Marynatą natrzeć ryby. Ryby grillować, dodać gałązkę rozmarynu zanurzonego w oliwie z oliwek i doprawionego Vegetą. W międzyczasie przygotować pesto. Drobno posiekać czosnek, dodać posiekane liście pietruszki i połączyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pozostawić do ostygniecia następnie obrać ze skórki i pokroić. Dodać pokrojoną cebulę do ziemniaków, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym i zamieszać. Ryby posmarować pesto z pietruszki i czosnku, skropić oliwą z oliwek i podawać z ziemniaczaną sałatką.
Sposób podawania: Sprinkle some parsley and garlic pesto on grilled fish, drizzle with olive oil and serve the fish with the potato salad.
Rada: Aby zapobiec przyklejaniu się ryby do grilla, posmaruj rybę oliwą z oliwek przed grillowaniem, przy przewracaniu ryby zawsze korzystaj z dwóch widelców. Należy dodać trochę soli do wody przed gotowaniem ziemniaków, ponieważ sól wydobywa słodycz ziemniaka. Ziemniaki gotowane w nieosolonej wodzie mają mdły smak.