Pieczona rolada cielęca
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Nie wątpię, że Twoi znajomi docenią i zapamiętają soczystą roladę cielęcą ze szpinakiem i boczkiem.
Sposób przygotowania
Cielęcinę lekko rozbić młotkiem. Koper, pieprz i tymianek utrzeć w moździerzu, dodać szczyptę papryki i Vegetę, wymieszać. Cielęcinę natrzeć tak przygotowana przyprawą. Na wierzch ułożyć plastry boczku i krótko gotowane liście szpinaku. Roladę zawijamy, obwiązujemy nicią kuchenną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w 180 ° C podlewając białym winem. Wyjmij pieczeń z naczynia i odstaw. W tym czasie odcedzić sos z pieczeni i zagotować w rondelku na średnim ogniu. Dodać 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej do garnka, aby zagęścić sos. Gdy sos się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać brandy oraz łyżeczkę dżemu z aronii. W międzyczasie ugotować ziemniaki, seler i cebulę. Dodać masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Pokroić roladę, przełożyć plasterki na półmisek i podawać z warzywami puree, polać sosem.
Rada: Cielęcinę kupuj w sprawdzonych sklepach mięsnych.